Teknoloji
Android 11 Alacak Telefonlar: Bazı Xiaomi Kullanıcıları Endişeli

Android 11 alacak telefonlar merakla beklenirken, Xiaomi markasında bazı modellerin güncellemeyi almayacağı bilgisi yayıldı. Bu durum karşısında endişe eden Xiaomi kullanıcıları, hangi modellerin güncelleme alıp, hangi modellerin güncelleme almayacağını araştırmaya başladı. Yazımızın devamında, Xiaomi markasının hangi modellere Android 11güncellemesi vermeyeceğini görebilirsiniz. Ama önce belirtmek isteriz ki Xiaomi bazı modellerine Android 11 güncellemesi yollamayabilir, fakat işletim sistemi olan MIUI için güncellemelerine devam edecek. Xiaomi markasının, Android 11 güncellemesi yapmayacağı iddia edilen listeye ise buraya tıklayarak, ulaşabilirsiniz.
Android 11 Almayacağı İddia Edilen Xiaomi Marka Telefonlar
Android 11 alacak telefonlar, Eylül ayında bu güncelleme ile tanışacak. Bu heyecanlı bekleyiş sürerken, bir kaynaktan yayınlanan listeye göre Xiaomi markası bazı modellerine bu güncellemeyi sunmayacak. Bu durum karşısında hayal kırıklığına uğrayan ve duruma tepki gösteren Xiaomi kullanıcıları hangi modellerin muhtemel olarak güncellemeyi almayacağını araştırıyor. Bizler sizler için bu listeyi bir araya getirdik, işte muhtemel Android 11 güncellemesi almayacak Xiaomi modeller:
Xiaomi Red mi Note 7 Pro
Xiaomi Redmi Note 7s
Xiaomi Mi Mix Alpha
Xiaomi Mi cc9e
Xiaomi Red mi 8
Xiaomi Red mi Note 7
Xiaomi Red mi 8A
Xiaomi Red mi 8A dual
Xiaomi mi mix 3-5G
Xiaomi Red Mi Note 8 Pro
Xiaomi Red Mi Note 8
Xiaomi Red Mi Bote 8 T
Yukarıda vermiş olduğumuz link üzerinden, Xiaomi markası için güncelleme almayacak bu modellerin paylaşıldığı adrese ulaşabilirsiniz.
Android 11 Alacak Telefonlar Listesi
Xiaomi markasının bazı kullanıcıları için bu bilgi hayal kırıklığı yaratmış olsa da Android 11 alacak telefonlar için hazırlıklar devam ediyor. İşte açıklanmış olan güncelleme alacak telefon modelleri:
Galaxy A51
Galaxy A71
Galaxy M31
Galaxy S10
Galaxy S10 Plus
Galaxy S10e
Galaxy S10+5g
Galaxy A91
Galaxy S20
Galaxy S20 Plus
Galaxy S20 u
Galaxy Note 10
Galaxy Note 10 Plus
Galaxy Note 10+5g
Galaxy S9
Galaxy S9 Plus
Galaxy A10
Galaxy A10S
Galaxy A10 e
Galaxy A90
Galaxy A90+5g
Galaxy A30
Galaxy A50
Galaxy A30S
Galaxy A50S
XIAOMI:
Poco X2 modeli
Poco F2 Pro modeli
Mi A3 modeli
Mi 9T modeli
Mi 9T Pro modeli
Mi 9 Pro modeli
MI 9 Pro 5G modeli
Mi CC9 modeli
Mi Note 10 modeli
Mi Note 10 Pro Xiaomi modelleri, Android 11 alacak telefonlar içerisinde yer almaktadır.
NOKIA
Nokia 3.2 modeli
Nokia 1 Plus modeli
Nokia 7.2 modeli
Nokia 6.2 modeli
Nokia 2.3 modeli
Nokia 4.2 modeli
Nokia 1.3 modeli
Nokia 5.3 modeli
Nokia 8.2+5G modeli
HUAWEI
Huawei P20/
Huawei /P20 Pro
Huawei Mate 20/
Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20X
Huawei Mate 20 RS
Huawei P30
Huawei P30 Pro
Huawei P30 Lite
HONOR
Honor 30
Honor 30 Pro
Honor Magic 2
Honor 20
Honor 20 Pro
Honor 10 Youth Edition
Honor V20
Honor View 20
Honor 20i
OPPO
Oppo F15
Oppo Reno Ace
Oppo Reno3 Youth
Oppo A5 (2020)
Oppo A9 (2020)
Oppo Reno 10 x Zoom
Oppo Find X2
Oppo Find X2 Pro
Oppo Ace2
Oppo F11
Oppo F11 Pro
Oppo Reno2
Oppo /Reno 2 F
Oppo Reno2 Z
Oppo Reno3 5G
Oppo Reno3 Pro 5G modelleri, Android 11 alacak telefonlar arasında bulunuyor.
VIVO
Vivo V17
Vivo NEX 3
Vivo NEX 3S 5G
Vivo V15
Vivo V15 Pro
Vivo X30
Vivo X30 Pro
Vivo IQOO 3 5G
SONY
Sony Xperia 10 II
Sony Xperia 1 II
LG
LG V30S ThinQ
LG G8X ThinQ
LG V35 ThinQ
LG V40 ThinQ
LG V50 ThinQ 5G/
LG V50S ThinQ 5G
REALME
Realme X
Realme XT
Realme X2 Pro
Realme X30 5G
Realme 3 Pro
Realme 3
Realme 5
Realme 5 Pro
Realme 6
Realme 6i
Realme 6i Pro
Teknoloji
Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Teknolojisi Hakkında Merak Ettikleriniz

Yapay zekâ teknolojisinin hayatımızda yavaş yavaş yer edinmeye başlaması ile birlikte yapay zekanın ne olduğuna dair meraklar da artmış durumda. Bu nedenle hazırlamış olduğumuz bu içerikte; yapay zeka nedir, bilim insanlarının yapay zekâ hakkında düşünceleri nedir, yapay zekâ iyi bir şey midir ve nerelerde kullanılır gibi sorulara cevap veriyoruz.
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka nedir? sorusuna en kısa ve öz cevap, insanın yapayı desek yanlış olmaz. Çünkü yapay zekâ teknolojisi; bir bilgisayar programı ile donatılmış olan robotların, tıpkı bir insan gibi davranmasını sağlamaya çalışan bir teknolojidir. Yani bir makinenin, bir bilgisayarın ya da telefonun tıpkı insan gibi düşünmesini, insan gibi hareket etmesini amaçlanmaktadır. Buna bağlı olarak; bu cansız makinelere insani özellikler olan: düşünme, öğrenme, karar verme, algılama ve birçok özellik verilmeye çalışılmakta. Bu durum elbette ki, olumlu ve olumsuz sonuçları da beraberinde getirmekte.
Yapay Zekâ Hakkında Bilim İnsanlarının Düşüncesi
Yapay zeka nedir, sorusunu yanıtladıktan sonra yapay zekanın iyi mi, kötü mü olduğuna cevap bulalım. Yapay zekâ teknolojisinin, insan yaşamına oldukça kolaylık sağlayacağı kesin ama bununla birlikte elbette ki olumsuzları da beraberinde getireceği söylenmekte.
Google’ın kurucularından olan Larry Page; yapay zeka teknolojisi için çalışmalar sürdürmekte ve yapay zekanın insan hayatında, olumlu bir etkisi olduğunu savunmakta.
SpaceX’in kurucusu ve Tesla’nın Ceo’su Elon Musk, Larry Page’in düşüncesinin tersini düşünmekte. Elon Musk’a göre yapay zeka teknolojisi, ilerleyen zamanlarda insan hayatı için tehlike oluşturmakta. Çünkü ona göre yapay zeka ne kadar gelişirse, kontrol etmek o kadar zor olacak.
Microsoft’un kurucusu Bill Gates de Elon Musk gibi düşünüyor. Bill Gates, “makineler uzun süre işimizi oldukça kolaylaştıracak çünkü süper zeki olmayacaklar. Ama ilerleyen zamanlarda, süper zekaya ulaştıklarında insan ırkı için tehdit oluşturacaklar, bu nedenle kaygılıyım” demektedir.
Ünlü fizikçi Stephen Hawking, yapay zekanın iyi bir şey olduğunu fakat, sınırın ayarlanamaması durumunda en kötü şey olacağını belirtmişti. Ona göre de yapay zeka, süper zekaya ulaştığı zaman insan ırkının pek şansı yok. Stephen Hawking; biyolojik bir beynin, bilgisayar beynin yapacakları karşısında aciz kalabileceğini belirtmişti.
Yapay zeka nedir, sorusunu cevaplamak oldukça kolaydı fakat yapay zeka teknolojisinin iyi mi, kötü mü olduğunun cevabını size bırakıyoruz. Teknoloji ve bilim alanında oldukça iyi işler yapmış olan bilim insanlarının düşüncelerine bakarsak, yapay zeka teknolojisi aslında faydalı ama fazla ileri gidilmemesi kaydıyla.
Kısaca Yapay Zeka Tarihi
Yapay zekâ teknolojisinin fikrini ortaya atan kişi Alan Mathison Turing’dir. Alan Mathison Turing, 1943 yılında “makineler de düşünebilir mi?” diye bir soru ile bu teknolojinin kapılarını aralamıştır. Elektromekanik cihazların çıkması ile de bilgisayar bilimi ve arkasından yapay zeka teknolojisi ortaya çıkmıştır.
Günlük Hayatımızda Yapay Zekanın Kullanıldığı Yerler
Yapay zeka teknolojisi, hayatımızın hemen hemen her yerinde yer almakta. Yapay zeka nedir, iyi mi kötü mü derken; sıra şimdi nerelerde kullanıldığına geldi. Bunların bazılarını kısa örneklerle gösterelim:
Sanal Asistanlar
Iphone marka akıllı telefonların sanal asistanı Siri,
Google’ın Now kişisel asistanı,
Microsoft’un kullandığı asistan Cortana
Oyunlar
Bilgisayar ya da konsol oyunları olsun fark etmez, bot oyuncu olarak bildiğiniz oyuncuların hepsi yapay zekaya ürünüdür.
Sürücüsüz Araçlar
Bu araç modellerinde, son yıllarda Tesla oldukça ön planda. Sürücü müdahale etmeden, sorunsuz bir şekilde aracın kullanılmasını sağlayan şey yapay zekadır.
Reklam Algoritmaları
Bunu daha anlaşılır ifade etmek gerekirsek mesela; instagram’da çıkan reklamlar nasıl benim almayı düşündüğüm şeyler olabiliyor, diye düşünmüşsünüzdür. Bu tahmini sağlayan şey de yapay zekadır. Arama motorları ve sosyal medya platformları sizin ne istediğinizi ya da ilgi alanlarınızı bu yapay zeka algoritmaları ile keşfedip, sizlere ilginizi çekebilecek içerikleri sunuyor.
Sesli Yanıt Sistemleri
Bir bankanın ya da herhangi bir markanın müşteri hizmetlerini aradığınızda, size yönlendirmeler yapan sesli yanıt sistemi de bir yapay zekadır.
Teknoloji
Gizli USB Bağlantı Noktaları Olan Dead Drops Nedir?

Dead Drops, gizli USB bağlantı noktaları olarak farklı ülkelerde, farklı şehirlerde karşınıza çıkabilecek olan veri depolama ya da indirme alanlarıdır. Alman medya sanatçısı olan Aram Barthol tarafından 2010 yılında başlatılan bu sistem, her geçen gün yayılmaya devam ediyor. Herhangi bir yere yerleştirilen USB belleklere, insanlar ile paylaşmak istediğiniz şeyleri indirebiliyorsunuz ya da insanların bu belleklere indirdiklerini görebiliyor ve onları alabiliyorsunuz. İnsan ne gereği var diye düşündürebilir fakat oldukça eğlenceli ve ilgi çekici bir sistem olduğu da kesin. Çünkü her geçen gün bu uygulamaya katılım artıyor.
Dead Drops Noktaları Her Geçen Gün Artıyor
Dünya çapında, gizli USB bağlantı noktaları 1180’e ulaşmış durumda. Türkiye’de henüz bir bağlantı noktası bulunmuyor. Ama her an olabilir çünkü bir gizli USB bağlantı noktası oluşturmak sizin elinizde. Bu sistemi oluşturmak için gerekli bilgilere yazımızın sonundaki videodan ulaşabilirsiniz.
Dead Drops noktalarının kurucusu Aram Barthol, bu uygulama sayesinde, verilerin özgürce dağıtılabileceğini söylüyor. Verilere, kimse engel olmadan kolaylıkla insanlara duyurulabilmek için bu uygulamayı oluşturduğunu söylüyor.
Gizli bağlantı noktaları, herhangi bir duvarda karşınıza çıkabilir.
Kullanmak isterseniz, yapmanız gereken şey bilgisayarınızı USB kısmına takmaktır. Sonrasında verilere göz atabilir ya da verilerinizi indirebilirsiniz.
Gizli USB bağlantı noktaları, akla gelmeyecek farklı yerlerde karşınıza çıkabilir. Mesela bu bağlantı noktası Paris’te bulunuyor.
USB bağlantı noktalarını bulabilmeniz için sitelerinde detaylı yol tarifi de alabilirsiniz. Bu görseldeki gibi detaylı gösterimler bulunuyor.
Burası ABD’nin Kaliforniya eyaletinden bir yer.
Bu gizli nokta, Paris’te yer alan Palais De Tokyo’da yer alıyor.
Bu gi2zli noktanın bulunduğu yer Vietnam.
Gizli USB bağlantı noktaları oldukça yayılmaya devam ediyor, burası Senegal.
İtalya’da bulunan Cagliari
Dead Drops noktalarının en yaygın olduğu yerler, ABD ve Avrupa ülkeleri olarak görülüyor. Bağlantı noktalarının nerelerde bulunduğunu gösteren detaylı bir harita sistemi de bulunuyor.
Sizler de bu sisteme katılmak ve gizli USB bağlantı noktaları kurmak istiyorsanız, nasıl yapıldığını anlatan bir video bulunmaktadır. Bu videoyu izleyerek, isterseniz siz de kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
Teknoloji
Bilgisayar Sıcaklığını Ölçen Programlar: En İyi 3 Program

Bilgisayar sıcaklığını ölçen programlar ile bilgisayarınızın sıcaklık durumunu kontrol altında tutabilirsiniz. Bilgisayar kullananlar çok iyi bilirler, bilgisayarı zorladığınızda ya da bazen normal işlemlerden dolayı da oldukça ısınabilmektedir. Bir bilgisayarın ısınması, herhangi bir sorun değildir. Fakat, bu konuda yeterli önlem alınmadığı zaman önemli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, bilgisayarınızın sıcaklığını bilmeniz ve ona göre önlemler almanız, bilgisayar sağlığınız için çok önemlidir.
Bilgisayar Sıcaklığını Ölçen En İyi 3 program
Bizler, bilgisayarınızın sıcaklığını ölçebileceğiniz en iyi 3 programı listeledik. Bu programlar sayesinde, bilgisayarınızın sıcaklığını kolaylıkla öğrenebilir ve buna göre bir önlem alabilirsiniz.
Hardware Monitor
Hardware Monitor, bilgisayar sıcaklığını ölçen programlar içinde en iyilerden biridir. Üstelik, oldukça kolay kullanıma sahip bir tasarımı var. Bu programı; Windows Xp, Linux (8, 8.1, 10), Vista gibi işletim sistemlerinde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Programın kullanımı ücretsizdir. Programı kullanmak, oldukça kolaydır.
Program sizlere, bilgisayarın genel olan sıcaklığını, bilgisayarınızın fan hızını, voltaj akımlarını ve donanım kısımlara yüklenen yükleri göstermektedir. Bu verileri sizlere bir liste olarak sunmaktadır. Sizler de bu listede, bilgisayarınızın anlık sıcaklık durumunu görebilir ve buna göre sıcaklığı kontrol altına alabilirsiniz.
SpeedFan
Speedfan programı da ücretsiz kullanabileceğiniz, en iyi sıcaklık ölçen programlardan biridir. Programın kullanımı ve arayüzü oldukça basit bir şekilde tasarlanmıştır. Program sizlere; bilgisayarın genel sıcaklığını, sabit disk sıcaklığını, voltaj akımlarını ve fan hızını liste şeklinde sunmaktadır. Bu programda yer alan özelliklere göre isterseniz bu listeyi, bir grafik şeklinde de inceleyebilirsiniz.
SpeedFan programını oldukça özel yapan özelliği ise fan hızını ve sıcaklık sensör ayarlarını kendiniz ayarlayabilmenizdir. Fanın hangi sıcaklığa karşı ne kadar hızlı çalışacağını, programdan kolayca ayarlayabilirsiniz.
HWİNFO
HWİNFO, bilgisayar sıcaklığını ölçen programlar arasında en detaylı sonuçları gösteren programdır. Bilgisayarınızın sıcaklığı hakkında oldukça detaylı sonuçlar görmek istiyorsanız, bu programı tercih etmelisiniz. Detaylı sonuçlar yer aldığı için program, diğerlerine göre bir tık daha karmaşık bir tasarıma sahiptir.
Program sizlere bilgisayarın genel sıcaklığını, CPU sıcaklığını, GPU sıcaklığını, anakart sıcaklığını, sürücü sıcaklıklarını göstermektedir. Aynı zamanda, bileşenlerin performansı da sıcaklıklar gibi sunulmaktadır.