Sağlık

Bebeklerde Ağız Yarası Neden Çıkar ve Nasıl Geçer?

Bebeklerde ağız yarası, bebeklerin beslenmesine engel olabileceği gibi aynı zamanda huzursuz olmasına da neden olur. Bu nedenle, yaranın erken fark edilmesi ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Halk arasına ağız yarası olarak bilinen alf, yetişkinlerde dahi oldukça ağrıya neden olurken, bebekler için bu durum daha da zor olmaktadır. Bebeklerin ağrı çekmesine neden olurken, aynı zamanda beslenmesine de engel olur. Bu nedenle bebeğinize yardımcı olabilmek için ağız yarasının ne olduğunu, nasıl fark edildiğini ve nasıl geçtiğini bilmeniz gerekmektedir.

Bebeklerde Ağız Yarası Nasıl Fark Edilir?

Bebeklerde ağız yarası

Bebeklerde ya da yetişkinlerde oluşan ağız yarası, aynı şekillere sahiptir. Ağız içerisinde, herhangi bir yerde çıkabilir. Ağız yarası yani alf; beyaz, gri ya da sarı renge sahip olabilir. Oldukça ağrıya neden olan bu yaralar, özellikle bebeklerde zor fark edilebilir. Bebeklerde ağız yarası olup, olmadığını fark edebilmek için önce bebeğin ağız içini kontrol etmeniz gerekir. Eğer yara, görebileceğiniz bir yerde değilse şu belirtilere göre kontrol edebilirsiniz:

  • Bebeğiniz normal halinden daha huzursuz olur.
  • Normal zamana göre daha fazla ağlar ve yemek yemede zorlanır.
  • Hafif ateş oluşur.
  • Emziriyorsanız, emme konusunda oldukça zorlanır ve emmek istemez.
  • Salya çıkarması daha da artar.

Bebeğinizde, bu değişimler varsa ağız yarası çıkmış olma olasılığı yüksektir. Bebeğinizin ağız içerisini kontrol etseniz de yara görmediğiniz bir yerde çıkmış olabilir.

Bebeklerde ağız yarası nedenleri

Bebeğinizde; yukarıdaki belirtiler varsa, bir doktora göstermenizde fayda vardır. Elbette ki, ağızda çıkan yaralar en fazla 3 hafta içerisinde gider. Fakat, bu 3 hafta içerisinde, bebeğiniz yeme konusunda zorlanır ve aynı zamanda ağrı çeker. Yetişkinler için dahi oldukça zor olan bu süreci, bebeklere yaşatmamak gerekir.

Doktora gittiğinizde, doktor yaraların hemen geçebilmesi için anti bakteriyel jeller verebilir. Bu sayede, kısa sürede yaralar temizlenir. Tabi yaraların gitmesi kadar önemli olan bir diğer şey de yaraların neden çıktığıdır. Doktor bunun için tahliller yapabilir ve ona göre de bir tedavi uygulayabilir.

Ağız Yaraları Neden Çıkar?

bebek ağız yarası

Bebeklerde ağız yarası çıkmasına neden olan farklı nedenler bulunmaktadır. Bu nedenler şöyledir:

  • Yetersiz beslenme
  • Vitamin, mineral eksikliği
  • Diş çıkarma dönemindeyse; diş çıkarmasına yardımcı olan jeller
  • Diş fırçalama dönemindeyse; kullanılan diş macunu
  • Hastalıklar

Ağız yarasının çıkmasında temel neden, bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bebeğinizde, bağışıklık sistemi zayıfsa, kullandığınız herhangi bir ürün etki edebilir ya da kendiliğinden çıkabilir. Bu nedenle, doktorlar ağız yarası için uyguladıkları tedavilerde, bağışıklık sistemini güçlendirecek uygulamalar yapar.

Tepkiniz nedir?

İlgili Mesajlar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir