Buckingham Sarayı hakkında oldukça ilginç ve çarpıcı şeyler duymaya alışkın sayılırız. Biz de bundan yola çıkarak, saray hakkında muhtemelen duymadığınız farklı bilgilerden bir liste hazırladık
Buckingham Sarayı Hakkında Nadir Bilinen 14 Bilgi
Listemize geçmeden önce Buckingham Sarayı hakkında ön bilgi verelim. Saray 1703 yılında yapılmıştır. Taban alanı ise tam olarak 77 bin metrekaredir. Sarayda kral ve kraliçenin yanı sıra kraliyet ailesinin bütün üyeleri yaşamaktadır. Şimdi geçelim diğer bilgilere:
Sarayda tam olarak 775 tane oda bulunmaktadır. Bu sayının içerine 200’e yakın yatak odası da dahildir. Sarayda aynı zamanda 78 tane de banyo bulunmaktadır.
Sarayın bodrum katında kraliyet ailesinin kullanabilmesi için bankamatikler bulunmaktadır.
Saray içerisinde bulunan avizeler, kolay temizlenebilmesi için uzaktan kumanda ile aşağı ya da yukarı hareket ettirilebiliyor.
Saray içerisinde tam donanımlı ufak bir hastane bulunur. Bunun nedeni ise olur da kraliyet ailesinden birinin hastaneye gitmesine engel bir durum yaşanırsa, burada kolaylıkla muayene olması içindir.
Buckingham Sarayı hakkında bilmeniz gereken şeylerden biri de İngiltere’nin en büyük özel bahçesine sahip olduğudur. 16 hektara sahip olan bu bahçe tam olarak 30 futbol sahası büyüklüğündedir.
Sarayın kendine ait bir postanesi ve posta kodu bulunmaktadır. Aslında sarayın bir küçük kasaba gibi tasarlandığını düşünürsek bu durum çok da saçma değil. Sarayın posta kodu: SW1A 1AA’dır.
Buckingham Sarayının altında kendine ait tüneller bulunur. Bu tüneller; Clarence House’a ve Parlamentoya giden yollardan oluşur.
Buckingham Sarayının ne kadar güvenlikli olduğunu söylemeye gerek var mıdır? Elbette çok güvenli fakat 1838 yılında 14 yaşında olan Edward Jones isimli bir çocuk saray birkaç kez gizlice girmeyi başardı. Üstelik hırsızlık dahi yaptı.
Kral ya da kraliçenin sarayda olup olmadığını çok kolay anlayabilirsiniz. Eğer kral ya da kraliçe sarayda değilse, İngiltere Birleşik Krallığının bayrağı sarayın tepesinde sallanır. Eğer kraliçe ya da kral saraydaysa, klasik Kraliyet ailesi bayrağı sallanır. Bayrak çavuşu, kral ya da kraliçenin çıkışına-gelişine göre bunu değiştirir.
Buckingham Sarayı hakkında bilinmeyenlerden biri de sarayda saat amirinin bulunduğudur. Saray içerisinde 350’den fazla saat bulunur ve saat amiri bu saatlerin haftalık bakımını yapar. Kraliyet ailesinin dakik olunmasına verdiği özenden kaynaklıdır.
Buckingham Sarayına özel turlar düzenleniyor. Eğer bir turist olarak bu tura katılmak isterseniz; bu turlar sadece Temmuz ayından Eylül başına kadar düzenleniyor. Çünkü bu aylarda Kral ya da Kraliçe sarayda olmuyor. İngiltere’ye giderek sarayı görme şansınız yoksa da üzülmeyin internet üzerinden sanal turlarla da sarayı gezebilirsiniz.
Küçük bir kasaba gibi düzenlenen bu saraya helikopter pisti daha 2000 senesinde yapıldı. Öncesinde sadece çayır alana iniş yapılıyordu.
Buckingham sarayında kalan yemekler asla çöpe atılmaz. Kraliyet ailesinin dahi yemekleri olsa kalanlar ertesi gün farklı yemeklerde kullanılmak üzere dolaba konulur.
Sarayda oldukça eski bir gelene uygulanır. Sarayda bir doğum olduğunda, bebeğin kilosu, cinsiyeti bir yazılı bildiri ile kapıya asılır.