Sağlık

Gastrit Nedir? Sosyal Yaşam Düşmanı…

Gastrit Nedir? Gastrit çok sık karşılaşılan hastalıkların başında geliyor. Türkiye’de çok sık karşılaşılmasına karşın tabi ki bu hastalık pek çok ülkenin karşılaştığı ve tanısını koyduğu bir rahatsızlık.  Aslına bakarsanız gastrit deyince bunun bir mide rahatsızlığı olduğunu hasta olan olmayan pek çok kişi biliyor. Gastrit nedir?Daha bir ayrıntılı tanım yapacak olursak midenin iç yüzeyini çevreleyen zarın iltihaplanmasından kaynaklanan rahatsızlığa verilen bir isim olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu zar neden iltihaplanır? Neden gastrit olunur?

Mide asidinin dengeli salgılandığı durumlarda bu hastalık ortaya çıkmaz, bu olması gerekendir. Bazı bünyeler mide asidini aşırı şekilde üretir, mide duvarını saran koruyucu zar mide asidinin çok salgılandığı durumlarda zarar görür. Zarar gören zar ne kadar tahrip olduysa o denli görevini yerine getiremez ve hücrelere zarar vererek rahatsızlık hissi uyandırır. Peki gastritle sosyal yaşam içerisinde baş edebiliyor muyuz?

          Gastritseniz Yaşam Kaliteniz Azalıyor!

Gastrit nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Eğer gastrit miyim diye düşünüyorsanız öncelikle şu sorularımıza yanıt verin;

  • Sık mideniz bulanıyor mu?
  • Yemek sonrası hazımsızlık yaşıyor musunuz?
  • Çok sık kusar mısınız?

Eğer cevaplarınız evet ise bunların gastritte en sık karşılaşılan semptomlar olduğunu söyleyelim. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalığa sahip olduğunuzu sadece doktorunuz teyit edebilir. Pek çok kişinin yaşadığı gastrik rahatsızlığı kişilerin günlük yaşamını da olumsuz etkilemekte. Mide ağrıları sebebiyle uykuya dalmakta sorun yaşayabilir ve yemek sonrası kendinizi kötü hissedebilir, işinize odaklanmakta sorun yaşayabilirsiniz. Eğer gastrik tedavi edilmezse ülser gibi daha zorlu hastalıklara çevrilebilir.

 

Neden Olur?

Gastrit hastalığının tedavini araştıran pek çok kişi bulunmaktadır. gastrit diyeti gibi çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Gastrit, midenin koruyucu yapısının bozulmasıyla oluşur. Tedavi edilmezse Kronik gastrit, uzun süreli iltihaplara neden olabilmektedir. Eroziv gastrit ile çok karşılaşılmasa da mide içinde kanamaya yol açabilir ve ülsere çevirebilir. Eğer mide zarınız ince ise, alkol tüketiminde aşırıya kaçıyorsanız, tütün kullanıyorsanız, anti-eflamatuar olarak bilinen ilaçları uzun süredir kullanıyorsanız gastrit olma ihtimalinizi son derece arttırıyorsunuz. Stres faktörü de hem hastalık oluşumunu etkileyen hem de gastirit olan kişilerin mide yanması dedikleri asit üretimini artıran önemli bir etkendir. Sağıklı ve ve kaliteli bir yaşam için stresten uzak durmanız önem arz etmektedir, hastalığınızın şiddetini arttırabilir.

Gastrit Nedir?  Neden Olur?  Gastrit Belirtileri Nelerdir? Sizler için cevapladık. Diğer yazılarımızdan haberdar olmak için sağ köşede çıkan turuncu çanımıza tıkla.

 

 

Web’in en kafa blogunu TwitterInstagram ve Facebook’ta takip edin    

Tepkiniz nedir?

İlgili Mesajlar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir