Cuma, Aralık 6, 2024
Listeler

İstanbul Semtlerinin Adları Nerden Geldi?

İstanbul Semtlerinin Adları; İstanbul, Türkiye’nin en büyük ve en kalabalık şehri olmasının yanı sıra, tarihi ve kültürel zenginliğiyle de dünyanın en ilgi çekici metropollerinden biridir. İstanbul’un her semti, farklı bir hikaye, bir anlam ve bir kimlik taşır. Bu yazıda, İstanbul semtlerinin anlamları hakkında bilgi vereceğiz. İstanbul semtlerinin isimleri nereden gelir? Hangi semt hangi tarihi olaya tanıklık etmiştir? Hangi semt hangi kültürel mirası yansıtır? İşte bu soruların cevapları…

1 Ahırkapı

İstanbul Semtlerinin Adları

Marmara denizinin kıyısında yer alan bu semt; 7 ahır kapısından biri olarak bilinir. Aynı zamanda Padişahın has ahırının da bu bölgede bulunması nedenyile bu semt Ahırkap ismini almıştır.

2 Akaretler

Bu semtte Sultan Abdülaziz zamanında kiralık binalar yaptırmıştır. Amacı ise bu binalardan gelen kira gelirleriyle Aziziye Camii masraflarını karşılamaktır. O dönemde kira getiren yer anlamına gelen Akaretler, günümüzde semtin adı olmuştur. İstanbul Semtlerinin Adları…

3 Aksaray

İstanbul Semtlerinin Adları

İshak paşa, Fatih Sultan Mehmet’in Sadrazamı olduğu dönemde, Aksaray’ı işgal etmiştir. Ve orada yaşayan halkı yani Aksaraylıları toparlayıp; günümüzde Aksaray olarak bildiğimiz bu semte yerleştirmiştir. Bu semt adını Aksaray halkından almaktadır.

4 Altunizade

İstanbul Semtlerinin Adları genellikle Osmanlı döneminden izler taşımaktadır. Bu Semt adını Sultan Abdülmecit ve Abdülaziz dönemlerinde yaşayan kuyumculuk yapan Altunizade İsmail Zühtü Paşa’nın buraya yaptırdığı camiden almıştır.

5 Arnavutköy

İstanbul Semtlerinin Adları

Boğaziçinde yer alan bu semtte, zamanında yoğun bir şekilde Arnavutlar oturmaktaydı. Daha sonra burada yaşayan Rumların da etkisiyle semtin ismi Arnavutköy olarak kalmıştır.

6 Aşiyan

Şair Tevfik Fikret, bu tepede Aşiyan adını verdiği bir köşk yapmış ve burada yaşamıştır. Aşiyan kelimesi Farsçada “kuş yuvası, mesken” anlamlarına gelmektedir. Semt adını bu köşkün adından almaktadır. İstanbul Semtlerinin Adları…

7 Ataköy

İstanbul Semtlerinin Adları

Ataköy, aslında önceleri baruthane olarak anılmaktaydı. Bunun nedeni ise zamanında bu bölgede barut üretimi için baruthaneler bulunmaktaydı. Fakat günümüzde Ataköy olarak bilinmektedir.

8 Ayazma

TDK’ya göre Rumca şifalı su/pınar anlamına gelen bu kelime Hristiyanlık döneminde İstanbul’da bolca bulunan ayazmalardan almış adını. İstanbul semtlerinin anlamları arasında en eski isme sahip yerdir.

9 Balat

İstanbul Semtlerinin Adları

Haliç kapılarından birine verilen isimdir. Semtin isminin “palation” kelimesinden geldiği düşünülür. Bu kelimenin anlamı rumcada saray olarak geçmektedir. İstanbul semtlerinin İsmi…

10 Bağlarbaşı

Osmanlı döneminde en verimli ve en bilinen bağ ve bahçeler bu bölgede yer alırmış. Bu nedenler bu semt bu isimle anılmaktadır.

11 Beşiktaş

İstanbul Semtlerinin Adları

Beşiktaş, Boğaziçi’nin Avrupa yakasında yer alan bir semttir. Adını, Bizans döneminde burada bulunan bir sarayın bahçesindeki beşik şeklindeki çeşmeden alır. Beşiktaş, Osmanlı döneminde de önemli bir yerleşim yeri olmuştur.

12 Kadıköy

Kadıköy, Boğaziçi’nin Anadolu yakasında yer alan bir semttir. Adını, din adamlarına verilen “kadı” unvanından alır. Kadıköy, Osmanlı döneminde önemli bir ticaret merkezi olmuştur.

13 Beyoğlu

İstanbul Semtlerinin Adları

Beyoğlu, İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan bir semttir. Adını, Osmanlı döneminde burada yaşayan yabancı elçilere verilen “bey oğlu” lakabından alır. Beyoğlu, 19. yüzyılda İstanbul’un en modern ve kozmopolit semti olmuştur.

14 Üsküdar

Üsküdar, Boğaziçi’nin Anadolu yakasında yer alan bir semttir. Adını, Bizans döneminde burada bulunan “Skutari” adlı kale veya limandan alır. Üsküdar, Osmanlı döneminde önemli bir askeri ve dini merkez olmuştur. İstanbul semtlerinin anlamları arasında en merak edilen yerlerden biridir. İstanbul Semtlerinin Adları…

15 Bakırköy

İstanbul Semtlerinin Adları

Bakırköy, İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan bir semttir. Adını, Bizans döneminde burada işlenen bakır madenlerinden alır. Bakırköy, Osmanlı döneminde de önemli bir tarım ve hayvancılık bölgesi olmuştur.

Diğer listelerimize de göz atın. Instagram hesabımız’a da göz atın.

Tepkiniz ne?

İlgili Gönderiler

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir