Uzay Hakkın Bilmediklerimiz: 13 İlginç Bilgi Listesi

1 Güneş, uzay genelinde aslında ortalama bir büyüklüğe sahip bir yıldızdır. Fakat içine tam 1 milyon 300 bin dünya sığar. Dünyamızın, uzayda ne kadar da küçük olduğunu siz düşünün.

Uzay hakkında bilmediklerimiz

2 NASA, gezegenlerin atmosferinden yayılan radyo dalgalarını insan kulağının duyabileceği seslere çevirdi. Buna göre; Neptün: Okyanus dalgası sesine, Jüpiter: Sanki su altında duyulan sese, Satürn: Bir korku film müziğinin sesine sahip.

3 Güneşin yüzeyinin sıcaklığını biliyoruz. Sanıyoruz ki bundan daha sıcak bir şey yok. Evet yanılıyoruz. Her yağmur yağdığında çarpan şimşeklerin sıcaklığı, Güneşin sıcaklığının tam 5 katı.

4 Ay’da bulunan bir ayak izi 1 milyon yıl boyunca daha yeniymiş gibi kalabilmektedir. Bunun nedeni ise Ay’da bir ufacık bile esintinin olmamasıdır.

5 Karadelik olay ufkuna yakalandığınızda spagetti etkisi yarattığını çoğu kişi biliyordur. Bunun nedeni ise karadeliğe her yaklaştığınız milim kadar yer çekiminin artmasıdır. Yani dikey şekilde karadeliğe ilerlerseniz, başınızla ayaklarınıza etki eden yer çekimi arasında çok fark vardır. Bu nedenle ayaklarınız başınıza göre daha hızlı ilerler.

6 Bütün karadelikler aynı etkiye sahip değildir. Bu da Uzay hakkında bilmediklerimiz içerisinde yer alıyor. Yani süper kütleli bir karadeliğin her yerinde yer çekimi aynı ilerler bu nedenle, bu tür karadeliklere uzamadan yani spagettiye dönmeden inebilirsiniz.

7 Uzayda bir ateş yakamazsınız. Ateşin yanması ve yayılması için oksijen gereklidir. Bu nedenle uzayda ateş yanmaz. Uzay hakkında bilmediklerimiz arasında bilmemiz gereken en önemlilerinden biri sanırım.

8 Uzayda astronotların özel kıyafet giymesinin nedeni uzayda insan vücudunun ve akciğerde bulunan oksijenin genişleyerek büyümesini engellemektir. Yoksa vücudumuz ve akciğerimizdeki havalar genişler, ve olduğumuzun 2 katı şişeriz.

9 Uzayda, bir göktaşı yanınızda bile çarpışsa siz bunun sesini duyamazsınız. Çünkü seslerin yayılmasını sağlayan şey moleküllerin titreşmesidir. Bu da hava ve su moleküller yardımıyla olabilir. Uzayda da su ve hava molekülü bulunmaz. Kötü haber uzayda telsiz olmadan sohbet edemezsiniz

10 Uzay hakkında bilmediklerimiz arasında en ilginç olanlardan biri; Uzayda olan her şeyi göremeyiz. Yani şöyle söyleyelim; uzay içerisinde gezinseniz bile uzayda bazı maddeler gözümüz tarafından algılanmaz. Buna da bilim insanları genel olarak karanlık madde demektedir. Bu da uzayın %75’ini oluşturmaktadır. Yani biz insanlar uzayın sadece %25’ni algılayabiliyoruz

11 Ay’ın sadece bir tarafını görüyor olmamızın nedeni Ay’ın dönmediğinden değil. Ay’ın kendi etrafında dönüşü ile Dünyamızın dönüşü birebir aynıdır. Bu nedenle hep aynı yönü görürüz.

12 Bizler Güneşi sarı olarak biliyoruz. Oysaki, Güneş sarı bir ışık yaymaz, aksine beyazdır. Bizim sarı görüyor olmamızın nedeni ise dünyamızın atmosferinden kaynaklıdır.

13 Güneşimiz çok fazla sıcak olduğu için beyaz ışık yaymaktadır. Fakat güneşimizden daha soğuk yıldızlar, farklı renkler yansıtır. Bu renkler; kırmızı, turuncu gibi renklerdir. Çok genç ve daha sıcak olan yıldızların rengi ise parlak beyaza çalan mavidir. Bu da Uzay hakkında bilmediklerimiz hakkında son maddemiz olsun.

Exit mobile version