Sağlık

Elektronik sigara mı yoksa normal sigara mı daha zararlıdır?

Sigara kullanımı, dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık sorunlarından biridir. Sigara, kalp-damar hastalıkları, kanser, akciğer hastalıkları ve daha birçok rahatsızlığa neden olmaktadır. Sigarayı bırakmak isteyen veya zararlarını azaltmak isteyen pek çok kişi ise son yıllarda elektronik sigaraya yönelmektedir. Peki elektronik sigara nedir? Elektronik sigara mı yoksa normal sigara mı daha zararlıdır? Elektronik sigaranın zararları nelerdir? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını arayacağız.

Elektronik sigara nedir?

Elektronik sigara mı yoksa  normal sigara mı daha zararlıdır

Elektronik sigara, tütün içermeyen ancak nikotin ve diğer kimyasal maddeleri soğuk buhar yöntemiyle vücuda veren bir cihazdır. Elektronik sigarada tütün yerine buharlaşan bir sıvı içerir. Bu sıvı buharlaşma yoluyla ciğerlere çekilir. Bu sıvının içinde farklı oranlarda sıvı kıvamda nikotin, gliserin, arama, koku veren maddeler, propilen glikol bulunur. Elektronik sigara kullanan kişi bir nefes aldığında bu sıvı soğuk buhar haline gelir ve ciğerlere gider. Elektronik sigaranın zararları nelerdir sorumuzun cevabı yazımızın devamında yer almaktadır.

Elektronik sigara normal sigaradan daha mı az zararlıdır?

Şimdi gelelim esas meseleye; Elektronik sigara mı yoksa normal sigara mı daha zararlıdır? Elektronik sigara kullanımının normal sigaraya göre daha az zararlı olduğu iddia edilmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre elektronik sigara normal sigaraya oranla %95 daha az zararlıdır. Ancak bu tamamen güvenli oldukları anlamına gelmemektedir. Elektronik sigaralarda da normal sigaraya oranla; nikotin ve zararlı kimyasallar bulunmaktadır, ancak normal sigaraya göre çok daha düşük düzeylerde bulunur. Elektronik sigaranın uzun vadede sağlık üzerindeki etkileri henüz tam olarak bilinmemektedir.

Elektronik sigaranın zararları nelerdir?

Elektronik sigaranın zararları nelerdir

Elektronik sigara mı yoksa normal sigara mı daha zararlıdır? sorumuzda, elektronik sigaranın daha az zararlı olduğunu anladık. Ama bu tamamen zararsız olduğu anlamına gelmemektedir. Elektronik sigaranın zararları nelerdir? şu şekilde sıralanabilir:

  • Nikotin bağımlılığı: Elektronik sigara da nikotin içerdiği için bağımlılık yapmaktadır. Nikotin bağımlılığı, kişinin fiziksel ve psikolojik olarak nikotine ihtiyaç duymasıdır. Nikotin bağımlılığı, kalp atış hızını artırır, kan basıncını yükseltir, damar sertliğine yol açar ve beyindeki sinir hücrelerini tahrip eder.
  • Solunum yolu hastalıkları: Elektronik sigaranın soğuk buharında bulunan gliserin, propilen glikol ve koku verici aromalar solunum yolu ile alındığında üst solunum yollarında ve akciğerlerde iltihaplanma, ödem, tahriş ve kanser öncesi bozulmalara neden olabilir. Ayrıca elektronik sigaranın dumanında da normal sigaranın dumanında olduğu gibi küçük hava yollarına ve akciğerlere zararlı partiküller bulunmaktadır.
Elektronik sigaranın zararları nelerdir
  • Elektronik sigara dumanı pasif içiciler için de tehlikelidir. Elektronik sigara dumanı havaya nikotin, karbon monoksit, uçucu organik bileşikler, ağır metaller ve partikül madde gibi zararlı maddeler yaymaktadır. Bu maddeler pasif içicilerin solunum sistemi, kalp-damar sistemi ve beyin fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Elektronik sigara mı yoksa normal sigara mı daha zararlıdır sorusunu, pasif içiciler açısından değerlendirirsek; ikisi de pasif içiciler için zararlıdır.
  • Elektronik sigara kullanımı gençler arasında yaygınlaşmaktadır. Elektronik sigara kullanımı gençlerde nikotin bağımlılığına yol açabilir ve ileride normal sigara kullanmaya başlamalarına neden olabilir. Ayrıca, elektronik sigara kullanımı gençlerin akademik performansını, sosyal ilişkilerini ve psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir. Elektronik sigaranın zararları nelerdir diye sıraladık. Genel olarak her iki sigara türü de insan sağlığına oldukça zararlıdır, uzak durulmalıdır.

Sigrayı bırakmayı düşünüyorsanız bu yazımıza da göz atın. Bizi İnstagramdan da takip edin.

Tepkiniz nedir?

İlgili Mesajlar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir