Yaşam

Polifazik Uyku Nedir? Çok Fazlı Uyku Sistemi

Polifazik uyku yani çok fazlı uyku sistemi, uykunun tek seferde değil birçok farklı seferde alınmasını sağlayan bir uyku sistemidir. Yani normal şartlarda gece yatarız ve 7 – 8 saat uyuruz; bu şekilde vücudumuzun dinlenme ve uyku ihtiyacını karşılarız. Polifazik uyku da bu durumdan biraz daha farklı bir uyku sistemidir. Gece 7 – 8 saat uyuma yerine, gece 2 – 4 – 6 saat uyuma biçimlerinden oluşuyor. Geriye kalan süreleri ise gün içerisinde, küçük kestirmeler ile tamamlatıyor. Bu sayede, hayatınızın büyük bir bölümünü uyku ile geçirmemiş oluyorsunuz.

Polifazik Uyku Döngüleri

uberman uyku döngüsü

Uyku sistemleri, monofazik sistem ve Polifazik sistem olarak ayrılmaktadır. Genel olarak kullanılan monofazik uyku sistemi, gece 7-8 saat uykuyla tek seferde uygulanan sistemdir. Polifazik uyku sistemi ise çok fazdan oluşmaktadır. Yani ana uykuyu destekleyen, kısa uyku sürelerinden oluşur. Bu sayede, daha az uyuyarak günü daha verimli yaşayabilirsiniz.  Çok fazlı uykunun, uygulanması konusunda farklı döngüler bulunmaktadır. Bu döngüler şöyledir:

  • Uberman Döngüsü

Uberman döngüsü, Polifazik sistem döngülerinden biridir. Bu döngüyü sağlamak oldukça zordur. Çünkü bu döngüde, uzun süreli bir ana uyku yoktur. Bu döngünün işleme şekli, 6 saatte bir 20 dk.- 30dk arasında kısa uyku şeklindedir. Leonardo Da Vinci’nin de bu uyku döngüsünü kullandığı söylenmektedir. Fakat bu uyku döngüsünü sağlamak, oldukça zordur. Bu döngü yerine diğer döngüleri kullanabilirsiniz.

  • Everyman Döngüsü

Bu uyku döngüsü, iki ayrı seçenek sunmaktadır.

everyman uyku döngüsü nedir?

Birinci seçenek: 3 saat kesintisiz bir gece uykusu ve sonrasında bu ana uykuyu destekleyen 20 dakikalık kısa uykular şeklinde yapılır. 20 dakikalık kısa uykular, gün içerisinde 3 kez tekrarlanır. Bu seçenek, en sık kullanılan seçeneklerden biridir.

İkinci seçenek: Gece 1,5 saatlik bir uyku ve bu uykuya destek olarak 20 dakikalık kısa uykular şeklinde uygulanır. Bu seçenekte, kısa uykular 5 kez tekrarlanmaktadır. Bu model de Uberman döngüsü gibi zorlayıcı bir uyku modelidir.

  • Dymaxion Döngüsü

Uberman döngüsünden daha zor olan bir modeldir. Polifazik uyku seçeneklerinden biri olan Dymaxion günde toplam olarak sadece 2 saat uyumanızı sağlar. Bu modeli uygulama şekli, 6 saatte bir yarım saat uyumaktır. Bu sayede, sadece 2 saat uyumuş olursunuz.

Çok Fazlı Uyku Faydalı Mıdır?

çok fazlı uyku nedir

Çok fazlı uykunun, faydalı olup olmadığı konusunda bir şey demek zordur. Fakat, zararı olmadığı gibi aynı zamanda oldukça avantajlı olduğu kesindir. Çünkü bazen, yapmak istediklerimizi 24 saat içerisine sığdırmakta oldukça zorlanırız. Özellikle çalışan kişiler, işten dolayı pek fazla vakit bulamamaktan yakınır. Bu gibi durumlarda, Polifazik uyku oldukça avantaj sağlamaktadır.

Çok fazlı uyku, herhangi bir zarara neden olmaz. Fakat, bu uyku döngüleri herkes için uygun olmayabilir. Bazı kişiler, bu uyku döngüsünü sağlama konusunda oldukça zorlanabilmektedir. Bu tarz kişilerin, inatla bu uyku döngüsünü sağlamaya çalışması sonucunda elbette ki, bazı sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle, yapısal olarak uygunsanız, uygulayın.

Polifazik Uyku Sistemini Nasıl Sağlarsınız?

Çok fazlı uyku tipi için öncelikle dayanıklı olmanız gerekmektedir. Çünkü, normalde kullanılan uzun süreli uyku sisteminden çok fazlı kısa uyku sistemine geçiş süreci oldukça zorludur. Bu süreci, sağlıklı bir şekilde atlayabilmek için hem bünye açısından hem de psikolojik açıdan dayanıklı olmanız gerekmektedir.

çok fazlı uyku döngüsü

Polifazik uyku sisteminde başarılı olabilmek için diğer önemli konu ise dakik olmanızdır. Yani belli bir uyku saatti düzeni oluşturmanız gerekmektedir. Bu saatlerde, kesinlikle uyumanız gerekmektedir. Bu sayede, vücudunuz kendisini ona göre ayarlamaya başlar. Fakat, saatlere uymazsanız o zaman uyku düzenini oturtamayacağınız gibi aynı zamanda sorunlar da yaşayabilirsiniz. Bu uyku modelini dememiş olan birinin yaşadıklarını buradan öğrenebilirsiniz.

 

Tepkiniz nedir?

İlgili Mesajlar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir