Yaşam

Başarılı Evliliğin Sırları

İki insan birbirlerini seviyor, aynı eve giriyor ve belli bir süre sonra sorunlar baş göstermeye başlıyor. Aynı evin içinde sürekli vakit geçiren çiftlerin hiç sorun yaşamamasını beklemek belki biraz fazla olabilir. Her evlilikte ufak tefek anlaşmazlıklar ya da çatışmalar olmaktadır. Önemli olanın sorunları doğru bir şekilde analiz edip, karşılıklı çözüme kavuşturmak olduğunu sanırım hepimiz söyleyebiliriz. Peki bu kavgalar karşılıklı çabayla güçlendirilebilir mi? Başarılı evliliğin sırları var mı?  Bu konuda ki çalışmalarıyla ilişkilere ışık tutmayı başarmış, başarılı psikolog John Gottman’ın tavsiyelerini sizinle paylaşacağız. Evliliğinizi yazımızda vereceğimiz 7 tavsiyeyi yerine getirerek güçlendirebilirsiniz.

Başarılı Evliliğin Sırları: Gottman’dan 7 Tavsiye

Gottman, ilişkiilerin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için yedi temel ilke belirlemiştir. Bunlar:

1 – Detaylı şekilde tanıma

Başarılı Evliliğin Sırları

Mutlu bir ilişki istiyorsanız eşinizi derinlemesine incelemeli, onun adeta kişilik haritasını çıkarmalısınız. Birbirini iyi tanıyan partnerler arasında ki ilişki daha sağlam ve açık oluyor. Kişiler kendilerini daha iyi ifade ederek ilişkilerini sağlam temellere yaslıyor.


2 – Övme

Gottman’a göre bir ilişkide karşılıklı övgülerin sıklığı fazlaysa bu kişilerin %90’ı ileriki dönemlerde de mutlu bir şekilde ilişkisine devam etdiyor. Parterinizi tanıyan siz olduğunuza göre onu nasıl öveceğinizde size kalmış.

3 – Arkadaşlık

başarı evlilik için öneriler

Duygusal bir ilişki içerisinde olmak sizi arkadaş yapmaktan alıkoymamalı. Birbirinizi sadece eş olarak görürseniz paylaşımlarınızı kısıtlamış olursunuz. Daha çok şey paylaşmak için birbirinizin pek çok şeyi olmalısınız. Bu beraber geçirdiğiniz zamanlardan daha çok keyif almanızı da sağlayacaktır. Aslında başarılı evliliğin sırları pek de sır değil. Çiftler ne zaman ki bu insani kriterleri uygulamayı bırakıyor problemler aslında o zaman başlıyor.


4 – Destek olma

Sorunlarımızı tek başımıza çözecek gücümüz olsa da bazen eşimizin size destek olmasına izin vermelisiniz. Genellikle ataerkil toplumun bir getirisi olarak bu konuda destek almaktan en çok kaçan erkekler oluyor. Bu ilişki için pek de doğru bir adım sayılmaz. Destek olmak hem ilişkiyi sağlamlaştırıyor hem de kişiler arasında ki bağları güçlendiriyor.


5 – Yapıcı hamleler ve uyum sağlama

başarılı evliliğin yöntemleri

Gottman ilişkilerde var olan sorunları iki bölüme ayırıyor. Bunlar, devamlı sorunlar ve çözülebilir sorunlar. Devamlılık gösteren sorunlar aslında evliliklerin üçte ikisinde görülüyor. Aslında süreğen sorunlar ilişkinin devam etmesine engel oluşturmuyor. Örneğin süreğen sorunlara kısırlık veya ilişkide ki cinsel problemleri alabiliriz. Çözülebilir problemler ise beklentilerin farklılığından, iletişimin eksikliğinden, eşlerin birbirlerine yardımcı olmamasından ya da bir tarafın sevgisini karşı tarafa gösterememesinden kaynaklanıyor. Geçici sorunların çözümü için eşlerin birbirlerine daha hassas yaklaşım göstermesi gerekiyor. Yapıcı hamlelerle kolaylıkla bu sorunlardan çözülebiliyor. Başarılı evliliğin sırları içinde eşlerin birbirlerine uyum sağlaması durumu çok önemli bir yer teşkil ediyor.

6 – Sabır ve anlayış

Örneğin ilişkilerde dinsel problemler çokta değiştirilebilir problemler değildir. En doğrusu orta yolu aramak, karşı tarafı değiştirmeye çalışmak yerine gerekiyorsa kendi bakış açınızı değişmektir. Sabır ve anlayış bu tarz kilit problemlerde çok önemli rol oynuyor. O an çok önemli gelen problemler zamanla aynı önemi taşımamaya başlıyor.


7 – Açık sözlü olmak

Başarılı Evliliğin Sırları Nelerdir

Başarılı evliliğin sırları Gottman’a göre bu 7 maddede yatıyor. Fakat evlilikte sırlar olmaması gerektiğini de söylüyor. Burada bahsedilen sır ilişkiyle alakalı partnerini ilgilendiren konuların ondan saklanması. Açık sözlü olmak kimi zaman zor gelse dahi ilişkilerde daha büyük problemlerin önüne geçiyor.

Daha kafa hikayeler için bizi İnstagram  ve  Facebook’ta takip edin 

Tepkiniz nedir?

İlgili Mesajlar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir